Obezbeđivanje radnika iz inostranstva – kulturna integracija kao ključ uspeha

Beograd, 25. april 2023. godine – Kompanija MPS Integration organizovala je panel diskusiju pod nazivom: „Obezbeđivanje radnika iz inostranstva“ na kojoj se govorilo o zapošljavanju radnika iz inostranstva, prednostima i poteškoćama koje ovaj proces donosi. Događaj je okupio predstavnike poslovne zajednice koji su ovom prilikom razgovarali o izazovima sa kojima se tržište rada suočava, a usled deficita ljudskog kapitala.

Koja su potencijalna rešenja za nedostatak adekvatnih kadrova i da li je angažovanje radnika iz inostranstva usluga kojoj pribegava sve veći broj poslodavaca? U kojim zanimanja je zabeležen najveći deficit radne snage, koja zanimanja su najtraženija? Neka su od pitanja o kojima su govorili učesnici panela, Srđan Milić, Head of Operations u kompaniji MPS Integration, Tanja Kostić, Senior HR Business partner u kompaniji Al Dahra i Bojana Žižović, HR direktor u Delta Agrar-u.

„Nalazimo se u jednoj vrsti paradoksa, sa jedne strane tržište vapi za radnom snagom, a još uvek nije dovoljno uređeno kada je upravljanje radnika iz inostranstva u pitanju. Ponosno ističem da MPS Integration sa punim oprezom bira poslovne partnere i zemlje za saradnju, a ujedno nastojimo i da u potpunosti zadovoljimo potrebe ljudi iz inostranstva koje zapošljavamo“, istakao je Srđan.

Bojana Žižović je sa prisutnima podelila pozitivna i negativna iskustva zapošljavanja stranaca kompanije Delta Agrar. „Kompanija veliku pažnju pridaje edukaciji stranaca o kulturološkim razlikama, kao i adaptaciji uslova rada i stanovanja. Prevazilaženje kulturoloških barijera pravi je put u permanentnijem radnom angažovanju, jer uvoz radne snage je neminovnost sa kojim se susreće sve veći broj kompanija“.

Da su najtraženiji profili radnika u Srbiji ujedno i najdeficitarniji, potvrdila je gospođa Tanja Kostić iz kompanije Al Dahra. Radi se o majstorima, zavarivačima, bravarima, rukovodiocima poljoprivrednom mehanizacijom, električarima… „U potrazi za kvalitetnim kadrom i dugoročnim kadrovskim rešenjima, kompanija Al Dahra razmatra da postepeno zapošljava radnike iz inostranstva i aktivno radi na njihovoj adaptaciji i integraciji u kompaniji kako bi ih motivisala na rad i život u Republici Srbiji.“

Učesnici panela su zaključili da adekvatno radno okruženje, transparentan proces regrutacije i kulturna integracija ključni su faktori uspešnog zaposlenja stranaca i potencijalno rešenje problema deficita radne snage u Republici Srbiji.